Naturtoner

 

Hvis vi trykker pianotangenten ‘store C’ forsiktig ned og holder den nede, og så slår an oktaven over, deretter kvinten, oktaven, tersen og septimen vil den dype grunntonen klinge med.

Overtonerekken

 

Forklaringen ligger i at det dannes usynlige «knuter» en rekke steder på en streng som svinger, slik at det oppstår delsvingninger, overtoner. Den første knuten deler strengen i to og danner overtone nr. 1, oktaven, som jo har det dobbelte svingetallet av grunntonen. Overtone 2 er kvinten over, så følger neste oktav, tersen over og så videre.

Overtonerekke_12

De 12 første overtonene.

 

På et blåseinstrument uten huller, klaffer eller ventiler , som for eksempel signalhorn eller neverlur får du fram overtonene ved å øke presset med leppene.

 

Alpehorn

Klikk på bildet for å høre alpehornet. I dette store instrumentet er det bare de nederste overtonene, 2, 3, 4 og 5 som er lette å få fram.

 

Munnharpe er en slags metallgaffel som holdes mot tennene. Lyden kommer fra en metallfjær som tappes med en finger. Fjæren har bare én tone, men spilleren får fram melodier ved å forme munnhulen til å forsterke de rette overtonene.

Munnharpe

 

Seljefløyta blåses som en vanlig tverrfløyte, men har ingen fingerhull. Som alpehornet har den bare overtoner, men disse er lenger oppe i overtonerekken og ligger mye tettere. Flere av disse er toner som ikke finnes på piano eller andre tempererte instrumenter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Østerrikeren Georg Friedrich Haas har flere komposisjoner som bygger direkte på overtonerekken. I det øvre registeret ligger tonene stadig tettere og blir til mikro-toner som ligger mellom de tonene som finnes på et piano, men som kan spilles på strykeinstrumenter.

Gjennom hele 1. sats av Haas’ strykekvartett nr. 2 ligger grunntonen Store C, som er den dypeste tonen på celloen, fast som en borduntone som forsterkes av de forskjellige overtonene som bygges over av de øvrige strykerne. I de neste satsene spilles ikke denne grunntonen, men vi hører den allikevel fordi den framkalles av deltonene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Website_Design_NetObjects_Fusion