pillet om Janis Joplin 

 «Natten til den 4. oktober 1970 døde enda en av de store rockeartistene av en overdose heroin, bare 27 år gammel. Janis Joplin ble født i oljebyen Port Arthur i Texas i 1943. Hun var en ganske alminnelig skolejente, men i 15 årsalderen gjorde hun opprør mot all autoritet og ble medlem av en ungdomsgjeng som herjet i byen. I 1966 finner vi henne i San Francisco, der hun har fått tilbud om å synge med gruppa «Big Brother And The Holding Company», og året etter slår hun fo alvor gjennom på Montereyfestivalen med en energiutfoldelse som stiller alle andre i skyggen».

 

Scenen ligger i mørke når denne prologen innleder spillet, som også slutter i stummende mørke og stillhet. I mellomtiden har det   vært langt fra stille.

En vellykket oppføring av stykket krever en god sanger og et band som er i stand til å «planke» en del av de mest kjente Joplin-låtene, som finnes på plater, CD og på nettet. Bak i heftet er det stikknoter med besifring til de fleste av sangene som er brukt i stykket, og det er også gjendiktninger av mange av tekstene til norsk.

Spillet har vært  oppført flere ganger, og fungerer bra på scenen.

 

 

jANIS Jani Joplin begynte som bluessanger, med Bessy Smith som forbilde.

 

Janis Joplins syngemåte og repertoar endret seg stadig i løpet av 1960-tallet før hun fant frem til den karakteristiske stemmen vi kjenner fra platene “Cheap T hrills” og “Pearl”.

 

Nedenfor er et par eksempler på dette.

speaker
Website_Design_NetObjects_Fusion